Het is een hele opgave: de teugels laten vieren. Als jij in jouw organisatie gekozen hebt (of er gekozen is) voor zelforganisatie, is het niet vanzelfsprekend dat jij deze visie op leiderschap hebt.

Ben jij van nature een geboren leider? Dan kan leidinggeven in deze nieuwe situatie best een hele opgave zijn. Maar hé, jij als geboren leider gaat geen uitdaging uit de weg! Durf jij de teugels te laten vieren?

Hoeveel vrijheid ken jij toe?

Tijdens mijn leiderschapstrajecten trek ik vaak de vergelijking met een ruiter die alles uit zijn paard wilt halen. Jij moet de bereidheid hebben om samen te gaan bouwen. Te bouwen aan een band waarbij vertrouwen en geduld de basis vormen van het eindresultaat. Het paard moet op zijn eigen benen kunnen lopen, maar uiteindelijk bepaal jij waar de neus naar toe gaat (en misschien bepaal je die richting uiteindelijk zelfs samen).

Heb jij niks met paarden of welk ander dier dan ook? Jij kunt vast zelf een voorstelling maken van het laten vieren van de teugels. Waar loopt het paard naar toe als hij losgelaten wordt? Wat doen jouw medewerkers als ze vrijheid krijgen? In hoeverre zijn kaders nodig om de juiste kant op te gaan?

Ruimte geven

Een jong of onervaren paard moet je vaak meer steun geven en vaak iets bijsturen. Maar ook bij een ouder paard met ingesleten gewoonten geldt: loslaten, ruimte geven om fouten te maken en zelf op onderzoek uit laten gaan. Dit paard vindt het vaak wel fijn om te weten waar hij naartoe moet en hulp te krijgen hoe. Want hij werd jaren gereden door een andere ruiter die een andere visie op leiderschap hanteerde.

Visie op leiderschap ontwikkelen

Wat is er nodig om de top te bereiken?

Wil je uiteindelijk met dressuur jouw stip op de horizon bereiken? De allerhoogste hindernis springen? Wat heb je daarvoor nodig? De juiste middelen? Je komt er niet door alleen te investeren en faciliteren in materiaal en ruimte. Natuurlijk kunnen een mooi zadel, dure uitrusting en een kwalitatief goede rijbodem helpend zijn. Maar als je het paard op die goede bodem niet de juiste ruimte geeft, dan zal hij de absolute top niet bereiken. Eigenaarschap en prestaties zijn niet af te dwingen. Het paard moet vertrouwen krijgen en de ruiter het vertrouwen hebben dat ze het samen gaan redden. Een paard met kwaliteiten en een ruiter die weet hoe deze kwaliteiten te benutten.

Geen hindernis te hoog

Als jij als leidinggevende faciliteert in de ruimte en tijd voor persoonlijke ontwikkeling, bouwt aan jouw eigen zelfvertrouwen en die van jouw team zal de dressuur uiteindelijk perfect zijn en wordt geen hindernis te hoog. Met deze visie op leiderschap is er zelfvertrouwen gestimuleerd en is het paard in staat iets voor zichzelf, zijn of haar collega’s en de organisatie te willen betekenen.

Kun jij als manager jouw team op haar eigen benen laten lopen en de teugels laten vieren? Dan zal je rijkelijk beloond worden.

Visie op leiderschap ontwikkelen?

Onze visie op leiderschap is helder. Leiderschap start bij de vaardigheid om jezelf te leiden. Weet waar jouw kwaliteiten en valkuilen als leider liggen. Ken jezelf als persoon en leidinggevende. Weet wat je communicatiestijl is en heb inzicht in je drijfveren. En last but not least: ken jouw team. Wat zijn de behoeftes en hoe kan jij hierin voorzien?

Wanneer heb jij voor het laatst jouw visie op leiderschap onder de loep genomen? De teugels zelf in handen genomen om direct geconfronteerd worden met jouw leiderschapsstijl? Bij SMLteams kan jij hiervoor direct aan de slag. Bekijk hieronder de promo: ‘Mennen voor managers’. Waarin je door het paard een spiegel voorgehouden krijgt en op de hei aan de slag kunt met jouw visie op leiderschap. Praktisch en de lessen direct toepasbaar in jouw eigen organisatie.

Die spiegel daar begint het. Daarna geven wij jou handvatten om hiermee in jouw praktijk aan de slag te gaan. Jouw visie op leiderschap een frisse neus te geven én direct aan de slag te gaan. Met SMLteams werk je naar een duurzaam resultaat.