“Jeanine wilde er voor haar team zijn. Ze had zelf vroeger een leidinggevende die nooit aanwezig was. Liet zich weinig op kantoor zien. Behalve als er stront aan de knikker was of er van boven een belangrijke verandering te melden was, had ze de beste man niet vaak gezien op de werkvloer.
Dat ging haar niet gebeuren. Ze stond midden in haar team. Iedereen kan altijd bij haar terecht. Ze vindt het dan ook belangrijk om altijd klaar te staan en mee te denken in oplossingen.
Slechte leidinggevenden staan aan de zijlijn was haar overtuiging. Nee, zij deed actief mee in haar leiderschapsrol.
Wel zou het fijn zijn als het team soms eerst zelf ging nadenken. Daar hielp ze hen dan mee, samen zoeken naar die oplossing.”
In hoeverre ben jij er als leidinggevende van bewust wat jouw manier van leidinggeven doet met de teamdynamiek?

De kracht van de groep
Je bent als team (vaak onbewust) elke dag bezig met teamontwikkeling. De teamdynamiek van de groep zorgt ervoor dat je met elkaar gedrag ontwikkelt wat je helpt als team, maar soms ontwikkel je ook bepaalde routines en patronen met elkaar die niet helpend zijn.
Het is belangrijk dat je als leidinggevende de kracht van de groep niet onderschat. Elke stap die jij zet heeft namelijk invloed op de teamdynamiek.
Wil jij jouw team actiever en daadkrachtiger aan de slag zien gaan? Geloof jij dat deze instelling, die jou misschien op het lijf geschreven is, jouw collega’s gaat helpen? Goed dat jij jouw team deze houding gunt.
In onze praktijk zien we veel leidinggevenden ‘People managen’. Veel contact en verbinding zoeken met hun collega’s door het voeren van 1 op 1 gesprekken is daar een voorbeeld van. Wist jij dat je met dit contact weinig impact maakt op de kracht van de groep?
Begrijp ons niet verkeerd. 1 op 1 contact moet er zijn! Maar de grootste invloed op de dynamiek van jouw gehele team heb je daadwerkelijk als je bij elkaar bent.
Klinkt dit bekend?
Jouw leiderschap heeft je al best wat gebracht, je stuurt jouw team aan en dat loopt eigenlijk best aardig. Je bent trots op wat je al hebt bereikt met je team. Maar toch mis je iets. Het kan meer, het kan nog beter. Je hebt wellicht al eens gedacht aan een leiderschapscursus of je hebt er al eens een leiderschapsopleiding gevolgd. Deze kennis kon je goed gebruiken en misschien put je hier nog steeds uit.
Toch voel je dat je net nog niet datgene bereikt hebt wat je graag uit je team zou willen halen. Dat laatste stukje wat jij jouw team gunt.
Voel jij dat? Het kan best zijn dat jij nog wat te doen hebt in de teamdynamiek. Zichtbare en onzichtbare groepsprocessen in jouw team zijn altijd aanwezig. Niet alleen de geschreven rollen en taken doen iets met de groep. Elke collega heeft een onbewust aandeel in de patronen en gedragingen van jouw team. Ook jij als leidinggevende. Hier hebben jouw communicatiestijl en gedrag een belangrijk aandeel, maar ook jouw drijfveren kunnen onderliggend een rol spelen in de invloed die jij hebt op de dynamiek.

Een goede teamdynamiek en jullie teamprestaties
Kurt Lewin is de grondlegger van de term teamdynamiek. Kurt geeft hier het volgende over aan: ‘Als mensen samenwerken nemen ze vaak een bepaalde rol met bijbehorend gedrag aan. Groeps- of teamdynamiek is het effect dat deze rollen en gedragingen hebben op andere teamleden’.
Teamdynamiek of groepsdynamiek is er altijd en overal. Plaats een aantal mensen bij elkaar, er ontstaat dynamiek, want tussen deze mensen is altijd interactie op bewust of onbewust niveau.
Het gedrag van alle collega’s inclusief. leidinggevende in het team hebben effect op elkaar. Als de één afwacht wordt de ander getriggerd tot actie. Is er te veel actie door een aantal collega’s, zullen anderen achterover gaan leunen of minder proactief zijn. Als er te weinig aandacht is voor de dynamiek in een team kan de samenwerking vastlopen of niet optimaal worden ingezet. Patronen zullen zich herhalen en een nog steviger fundament krijgen.
Als je de teamdynamiek wilt verbeteren is de rol van elk teamlid van groot belang. Wil je de verschillende teamfases doorlopen naar een high-performance team (Tuckman) heb je als leidinggevende een grotere invloed als je bewust inspeelt op de teamdynamiek.
Teamdynamiek verbeteren? Hoe doe je dat?
Naast dat je een echt teamgevoel moet creëren met elkaar is er nog veel meer van belang als je in wilt spelen op de dynamiek. Naast onze teamontwikkeltrajecten loopt er altijd een leiderschapstraject van de leidinggevende. De leidinggevende heeft zoveel (onbewuste) invloed op de dynamiek, dat dit een essentieel onderdeel is van jullie ontwikkeling, ook om het teamresultaat na het traject vast te houden.
Leidinggevende met veel gevoel en ervaring en een team aardig op de rit. Jouw aandeel vergroten zodat jouw fijne team kan doorgroeien naar een high performance team? Net die laatste handvatten nodig?
Ook jouw teamdynamiek verbeteren?
In het najaar van 2023 start de training ‘Inspelen op de teamdynamiek’ voor leidinggevenden.
Meer weten of kennismaken met onze werkwijze en experts? Op 29 september 2023 geeft Susanne Mentink van SMLteams een Masterclass Teamdynamiek op het SML team en leiderschap event. Schrijf je hier in!