Ben je op zoek naar tips om je groepsdynamiek te verbeteren? Misschien omdat je team niet goed samenwerkt? Of merk je dat niet iedereen eerlijk durft te zijn? Dan zit je hier goed. In deze blog delen we hoe je inzicht kan krijgen in het functioneren van jouw team en delen we een aantal tips om je groepsdynamiek te verbeteren. Je zult merken: zodra iedereen met plezier naar werk gaat, verbeteren de resultaten aanzienlijk.

Groepsdynamiek verbeteren? Dat is toch alleen voor slecht functionerende teams?

De groepsdynamiek verbeteren is teammanagement. Het tijd maken voor én het hebben van een teamstrategie.
Een strategie? Dat is iets wat veel organisaties hebben. Maar waar gaan die doelen over in jouw organisatie? Het klanttevredenheidscijfer? Het aantal offertes die de deur uit zijn gegaan? Aantal leads dat gegenereerd is? Meestal gaat het over de harde cijfers en soms over de iets zachtere.

Maar wat niet elke organisatie heeft, zijn teamleerdoelen. Want stel jezelf eens de vraag:

  • Waar wil het team zich verder in ontwikkelen?
  • Wat is er nodig om hetgeen wat nu goed gaat vast te houden?
  • Op welke gebieden zien we dat we binnenkort kennis gaan missen?
  • Hoe gaan we met elkaar om?
  • Geven we nog genoeg feedback op alle gezelligheid?

Bovenstaande is een greep uit de vragen die jij jezelf als leidinggevende en jouw collega’s kunt stellen. Hier komen allerlei leerdoelen uit, die je vervolgens weer koppelt aan een strategie. Want waar staat jouw team volgend jaar betreft groepsontwikkeling?

De APK van jouw team

Taakvolwassen teams die goede resultaten boeken hebben ook een APK nodig. Jouw auto krijgt toch ook een APK als hij het nog doet? Even die check -up, even stilstaan bij wat is en wat komen gaat. Dit zorgt voor stabiliteit en innovatie voor nu en in de toekomst. Jouw team blijft veilig op de weg en komt waar hij naartoe moet. Wil jij samen sparren over die APK voor jouw groep?

Vraag vrijblijvend een check-up gesprek aan

Zijn er veranderingen bij jou in de organisatie of in het team? Dan zijn dit de momenten om de groepsdynamiek te verbeteren, maar ook jouw leiderschap weer onder de loep te nemen. Ook als er helemaal niets veranderd is, is het tijd om de balans op te maken. Stap uit je dagelijkse uit die auto (praktijk) en ga in de helikopter om op jouw praktijksituatie uit te kijken.

Ga ervoor! Pak pen en papier en stijg nu ter plekke op. Deze vragen helpen jou inzicht te krijgen:

  • Waar werken we naar toe? En hoe doen we dit samen?
  • Wat werkt goed in onze samenwerking?
  • Waar laten we als team effectiviteit liggen?
  • Wanneer en hoe geven we elkaar feedback?
  • Wat kan er nog beter aan onze communicatie?
  • Hoe goed kennen we elkaars kwaliteiten en benutten we deze optimaal?

Hoe herken je een verwaarloosd team?

Wanneer is jouw team een verwaarloosd team? Het herkennen van een verwaarloosd team kan lastig zijn. Gelukkig zijn er enkele symptomen die kunnen wijzen op een gebrek aan effectieve teamdynamiek en zorg. Hier zijn enkele veelvoorkomende indicatoren om op te letten:

  • Gebrek aan communicatie: teamleden praten niet openlijk met elkaar. Er is simpelweg een gebrek aan gesprekken, zowel over werk gerelateerde zaken als over persoonlijke onderwerpen. In sommige gevallen kunnen er ook conflicten sluimeren, zonder dat deze besproken worden.
    Vermijden van samenwerking: teamleden werken voornamelijk individueel en vermijden gezamenlijke inspanningen. Ze delen geen informatie, hulpbronnen of ideeën met elkaar.
  • Verlies van motivatie: teamleden lijken gedemotiveerd en hebben weinig enthousiasme voor hun werk. Ze voelen zich niet betrokken bij het team of het doel ervan.
  • Toenemend ziekteverzuim en verloop: een hoog ziekteverzuim en een hoog verloop binnen het team kunnen duiden op ontevredenheid en een gebrek aan betrokkenheid bij het werk.
  • Gebrek aan vertrouwen: vertrouwen is essentieel voor effectieve samenwerking. Als teamleden elkaar niet vertrouwen, kunnen er problemen ontstaan in de samenwerking.
  • Conflicten en onopgeloste geschillen: als conflicten zich ophopen zonder opgelost te worden, kan die leiden tot een giftige werkomgeving en een slechte teamdynamiek.

Naast deze indicatoren zijn er nog een aantal factoren die bij kunnen dragen aan een verwaarloosd team. Denk hierbij aan een overmatige bureaucratie, gevoel van isolatie of onvoldoende erkenning en beloning. Omdat er zoveel factoren moeten kloppen om een tot een high performance team te komen, ligt een verwaarloosd team al snel op de loer.

Waarom is het goed om je groepsdynamiek te verbeteren?

Misschien denk je: het gaat goed met mijn team, waarom zou ik me verdiepen in de groepsdynamiek? Maar waarschijnlijk ben je hier met een andere reden. Het verbeteren van de groepsdynamiek is, hoe dan ook, altijd zinvol. Alleen als er geen enkele reden is om de samenwerking aan te gaan met je collega’s is het zonde van de investering. Met het verbeteren van de groepsdynamiek bereik je het volgende:

  • Een sterke verbinding waardoor er autonomie is en een effectieve samenwerking.
  • Een veilig (leer)klimaat in het team of op de afdeling.
  • Tijd voor teamontwikkeling en het (door-)ontwikkelen van soft skills.
  • Verschillende perspectieven en meningen, die ook daadwerkelijk gedeeld worden, om goede beslissingen te nemen.
  • En het belangrijkste: overleg en samenspel tussen collega’s.

Verschillen in het team

Een team is pas een team wanneer de leden van elkaar afhankelijk zijn om team- of organisatiedoelen te realiseren. Deze gezamenlijke doelen realiseer je optimaal wanneer het team de verschillende karakters en talenten van alle collega’s optimaal benut. Iedereen heeft zijn eigen manier om naar de wereld te kijken en communiceert ook op eigen wijze. Dat is super voor de diversiteit in het team, maar het is wel essentieel dat iedereen elkaar respecteert, begrijpt en zich eerlijk durft uit te spreken.

Dat kan soms lastig zijn. Door een overzicht te maken van de verschillende kwaliteiten die de diversiteit van jouw team met zich meebrengt, maak je de verschillen bespreekbaar.

Dé tips voor een optimale samenwerking

Tip 1: Duidelijke doelen en verwachtingen stellen
Zorg ervoor dat het hele team weet en begrijpt wat de overkoepelende doelen en prioriteiten zijn. Oftewel: zorg dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Definieer meetbare doelstellingen en stel duidelijke verwachtingen voor prestaties. Zorg ervoor dat er geen verschillende opvattingen kunnen bestaan over de gezamenlijke doelen door ze goed uit te werken. Laat hierbij elk teamlid weten hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Door duidelijk te maken wat het teamlid bijdraagt aan het grotere geheel, laat je zien dat hij of zij belangrijk is voor jouw team.

Tip 2: Open en effectieve communicatie
Blijf altijd communiceren. Is hier geen tijd voor door drukte? Blijf toch momenten samen creëren, zodat deze gewoonte niet wegzakt. Juist in tijden van drukte is heldere communicatie belangrijk. Zorg voor een open sfeer waarin iedereen zich vrij voelt om ideeën, feedback en zorgen te delen. Dit doe je door een cultuur van respect te creëren, actief naar anderen te luisteren en diverse perspectieven te waarderen.

Tip 3: Zelfevaluatie en continue verbetering
Moedig elkaar en het team aan om regelmatig zelfevaluaties uit te voeren. Identificeer sterke punten en gebieden die verbetering vragen. Neem daarbij gezamenlijke beslissingen over hoe het team beter kan presteren en implementeer deze verbeteringen direct, zodat nieuwe ideeën niet op de plank blijven liggen. Samen besluiten dat je iets niet doet is ook een actie. Werkt een idee toch niet? Dan is het niet langer nodig om het te blijven proberen. Laat het niet sudderen of onbesproken.

Tip 4: Autonomie en verantwoordelijkheid
Geef elkaar de ruimte om zelf beslissingen te nemen en werkt e organiseren. Neem verantwoordelijkheid voor persoonlijke acties en doelen, maar ook voor gezamenlijke. Een gezonde balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid is essentieel voor het gehele team. Durf als teamleider of collega de opdrachten ook echt uit handen te geven, vertrouw op jouw teamleden.

Tip 5: Teamontwikkeling en leren
Investeer samen in teamontwikkeling en continue leren. Doe bijvoorbeeld eens in de maand een check-up, waarbij je de teamdoelen doorneemt en mogelijke problemen bespreekt. Moedig elkaar ook aan om nieuwe vaardigheden te verwerven, kennis te delen en samen te groeien. Organiseer trainingen, workshops en kennisdelingssessies om jullie capaciteiten te vergroten. Samen leren is leuk, gezellig en levert ook nog eens mooie resultaten op.

Actie

Kan jij na het lezen van deze tips niet wachten om aan de slag te gaan? Dan is het tijd voor actie. Pak jullie planning van het komende jaar erbij en plan tijd voor samenzijn, evaluatie, reflectie en training in. Het verbeteren van de groepsdynamiek is dichterbij dan je denkt.

Groepsdynamiek verbeteren?

Heb je al het bovenstaande goed in beeld? Bespreek het dan met je team en maak afspraken met elkaar. Het is begrijpelijk dat je na deze blog nog duizelt. Hoezo APK, uit de auto stappen of opstijgen in een helikopter. Waar heeft ze het over?

Geen zorgen! Wij helpen graag om jouw groepsdynamiek te verbeteren. Meer weten? Neem dan eens gerust contact op en verbeter ook jouw groepsdynamiek.