Een praktische tool voor verbinding en effectieve teams
DISC is op dit moment een veelbesproken onderwerp in de media. Er is een grote discussie gaande over het gebruik van DISC, omdat het geen wetenschappelijk bewezen model is. DISC: you love it, or you hate it! Maar wanneer werkt het wel en wanneer niet? Bij SMLteams staan we voor praktisch en hands-on werken. Wij gaan verder dan theorie en inzichten: wij richten ons op doen en toepassen in de praktijk. Jouw praktijk is waar wij voor staan. Hebben we voor een praktisch handvat dat mensen in beweging zet en verbinding creëert, per se een wetenschappelijk getoetste analyse nodig? De praktijk wijst uit dat DISC werkt, mits het wordt gebruikt door een goed geschoolde en ervaren trainer. In het kader van teamontwikkeling betekent dit een teamtrainer en/of teamcoach.
Goed om te weten: Het is mogelijk om een DISC-certificaat te behalen zonder een trainersopleiding te hebben gevolgd. Helaas hebben sommige aanbieders met ruime marketingbudgetten de markt hiermee verpest naar onze mening. Daarom is het essentieel dat, als je met je team iets over ‘die kleurtjes’ hebt gehoord of het boek van Thomas Erikson, Omringd door idioten, hebt gelezen, en je bent enthousiast, je niet zomaar de eerste de beste aanbieder via Google kiest. Zoek een aanbieder die naast DISC echt ervaring heeft met training en zijn of haar resultaten al bewezen heeft. Want nogmaals: een DISC-certificering garandeert niet de kwaliteit van de trainer of coach.
De geschiedenis van DISC
DISC vindt zijn oorsprong in het werk van de Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Marston onderzocht menselijke emoties en gedragingen en ontwikkelde een model waarin vier gedragsstijlen centraal staan: Direct (D), Interactie (I), Stabiliteit (S) en Conformiteit (C). Sindsdien is het model verder ontwikkeld en toegepast in diverse contexten, waaronder teamdynamiek en leiderschapsontwikkeling.
De kracht van DISC in de praktijk
Onze senior teamtrainers/coaches ervaren dagelijks de kracht van DISC in de praktijk. SMLteams heeft de afgelopen jaren ontzettend veel teams ondersteund in hun samenwerking en zet bij een groot deel van de teamtrainingen DISC in om het goede gesprek te versnellen. Onder ‘het goede gesprek’ verstaan wij in teamontwikkeling: het gesprek waar het echt over moet gaan, dus geen koetjes en kalfjes. Maar een gesprek met essentiële vragen als: Hoe werken wij samen? En wat vinden we ervan? Wat kunnen we anders doen? Wat ging er afgelopen week mis en hoe kunnen we dit verbeteren? Hoe veilig is het om fouten te maken?
Teams krijgen met DISC een handvat en een opening om ‘het goede gesprek’ te voeren over verschillen, behoeften en samenwerking. Het leidt tot meer begrip en het vermogen om beter rekening met elkaar te houden. De tool biedt een versnelling in het gesprek over teamdynamiek en draagt bij (mits begeleid door een ervaren professional) aan psychologische veiligheid, effectieve samenwerking en betere teamresultaten.
Jeuk krijgen wij als we bij opdrachtgevers horen dat het DISC-model voorheen gebruikt is om goed en fout in gedrag aan te geven. Dat collega’s een van de DISC-kleuren bestempelen als ongewenst. Dan weten we dat DISC in het verleden op een verkeerde manier is geïntroduceerd. Het is namelijk niet de bedoeling gedrag en behoeften als goed of fout te bestempelen. Het doel van onze trainingen is inzicht te krijgen in welke kwaliteiten en valkuilen je als team hebt wat betreft gedrag en communicatie. En vanuit daar te kijken hoe deze kwaliteiten het beste in te zetten. Wordt hier al optimaal gebruik van gemaakt en hoe pak je dit aan? Bewust de valkuilen te dichten en te weten wie, waar, wanneer in te zetten.
De vraag of je van elke kleur evenveel moet hebben om een goed functionerend team te zijn, komt vaak terug. Ons antwoord is nee. Dit is sowieso in veel sectoren niet haalbaar, gezien er meer mensen zijn met bijvoorbeeld gedragskenmerken passend bij de groene kleur. Maar: wat dan wel te doen? Als je weet waar je kwaliteiten liggen als team en waar je op kunt ontwikkelen, kun je daar mee aan de slag. Hoe? Dat vertellen we je graag. Waarna we gelijk gaan doen!
DISC als opening, niet als meetinstrument
Bij SMLteams gebruiken we DISC altijd in een coachende context. Deelnemers krijgen eerst individueel de kans om te reageren op hun DISC-rapportage en te controleren of ze zich herkennen in de uitkomst. Dit is essentieel, want gedragsstijlen zijn geen vaststaande eigenschappen, maar eerder een reflectie van voorkeuren en interactiestijlen in een bepaalde context.
We zijn echter geen voorstander van het gebruik van DISC door HR of recruiters. Zodra DISC wordt ingezet als meetinstrument voor iemands persoonlijkheid of potentieel, wordt het een test waarbij wij vinden dat er diepgaandere informatie nodig is. Wetenschappelijke meetinstrumenten zoals de Big Five bieden dan meer onderbouwde inzichten, maar hebben ook een ander prijskaartje en een andere toepassing. In het kader van teamontwikkeling is DISC juist waardevol als laagdrempelige, praktische tool om samenwerking te verbeteren.
Moet een methode wetenschappelijk bewezen zijn?
In de praktijk gaat het niet altijd om de vraag of een methode 100% wetenschappelijk onderbouwd is, maar om de vraag: werkt het in de praktijk? Wij ervaren dat DISC een zeer effectief hulpmiddel is om het goede gesprek over wezenlijke verschillen te starten. Wanneer teams hierdoor beter met elkaar communiceren, elkaar beter begrijpen en daardoor succesvoller samenwerken, dan is de methode geslaagd in zijn doel. En we kunnen er bijna een grapje over maken: Als jij van mening bent dat er wel een wetenschappelijk model gebruikt moet worden om verbinding in teams te creëren zegt dit misschien wel iets over jouw behoeften en kenmerken horende bij een kleur!
Conclusie
DISC is een krachtige tool die teams helpt om met elkaar in gesprek te gaan over gedragsvoorkeuren en communicatie. En wanneer gebruikt door echte professionals: creëert het begrip, verbinding, veiligheid en uiteindelijk effectievere samenwerking. Bij SMLteams zetten we DISC in als versneller, niet als vaststaand oordeel over mensen. Het draait om inzicht en verbinding, zodat teams en leidinggevenden samen het beste uit zichzelf en elkaar kunnen halen. We love it!
Meer weten over DISC en de inzet in jouw team? We vertellen je er graag meer over!
Makkelijk Managen Event 2025